Informatie aanvragen
+31 (0)6 533 33 722
Inspireren, leren & fotograferen

Berlijn ABC gids

Bitte, een beknopte reisgids van Berlijn aangeboden door Bergsma-photography.   Je bezoek aan Berlijn wordt hiermee nog makkelijker en leuker. De reisgenoten van de fotografie cursisten van bergsma-photography kunnen via deze lijst een keuze maken voor het samenstellen van hun wensen voor een gekoppeld Berlijn partnerprogramma. Viel spass! 

 

Uitzicht vanuit de televisietoren Berlijn

Fotografietips Berlijn

ALEXANDERPLATZ: Het plein heette eerst Ochsenmartkt, waar vee en wol werd verhandeld. In 1805 werd het plein vernoemd naar tsaar Alexander I, die in 1805 Berlijn bezocht. In de volksmond noemt men het plein “Alex”. Op 4 november 1989, vond op dit plein de vreedzame demonstratie met 500.000 deelnemers plaats, die leidde tot de val van de Muur. De 10 meter hoge wereldklok, is nog steeds een populaire ontmoetingsplaats van jongeren. En niet te missen is het hoogste gebouw van de stad de Fernsehturm/TV toren met zijn 368 meter. Met de lift bent je in 40 seconden boven en kun je genieten van een onvergetelijk uitzicht. OV Station Alexanderplatz U2, U5, U8, S5,7, S75 halte Alexanderplatz /Memhardstrasse, de bekende bus 100 en 200 en M48, N2, N5, N42 of halte Alexanderplatz/Grunerstrasse bus 248.Op het plein bevindt zich ook Galaria Kaufhof, Alexa, TK Maxx en een Starbucks met gratis Wi-Fi. In de buurt bevindt zich ook het fotogenieke in brons gegoten beeld van filosofen Marx en Engels (5 minuten wandelen) en de Hackesche Höfe (11 minuten wandelen).

ADLON HOTEL: Het oorspronkelijke hotel uit 1907 wordt als een belangrijk ontmoetingspunt van de society in Berlijn beschouwd. Aan het eind van de WOII  brandde het hotel af, doordat soldaten van het Russische leger, die hun intrek in de wijnkelders van het hotel hadden genomen, onvoorzichtig waren met vuur. Alleen een zijvleugel bleef overeind die na de oorlog als restaurant werd gebruikt, totdat deze in 1984 werd afgebroken. Na de Wende  werd het hotel van 1995 tot 1997 herbouwd in een moderne versie die sterk doet denken aan het oude hotel. Beroemde gasten waren o.a. Charlie Chaplin, Greta Garbo, Albert Einstein, George Bush Sr, Michail Gorbatsjov, Koningin Elizabeth II, Sophia Loren, Dustin Hoffman en Koningin Beatrix. Je herinnert je vast nog de foto van Michael Jackson die zijn baby Prince Michael II over de rand van het hotelbalkon toonde aan zijn fans. Wie zich een overnachting niet kan permitteren, kan een kopje koffie drinken in de centrale hal van het hotel. Hier kun je het authentieke overblijfsel, de marmeren fontein met olifanten, die vroeger in de orangerie van het hotel stond bewonderen. Voor meer info: www.kempinski.com/de/berlin/hotel-adlon.co.deAdres Unter den Linden 77, OV Station Brandenburger Tor S1, S2 en S25 of halte Glinkastrasse en bussen 147, 200. Direct in de buurt bevindt zich ook de Brandenburger Tor en een Starbucks voor gratis Wi-Fi.

 

Blok met afbeelding

conrad-schumann-sprong-naar-vrijheid

BEBELPLATZ: Bekend is dit plein waar boeken op 10 mei 1933 werden verbrand door Nazi’s, georganiseerd door propaganda minister Joseph Goebbels. Meer dan 20.000 boeken van Joden, communisten en pacifisten werden verbrand op een brandstapel in het midden van dit plein. Vanaf een glazen plaat in de grond kunt u de rijen lege boekenrekken zien, dat de boekverbranding herdenkt. Aan dit plein ligt de Sint Hedwigs Kathedraal met een prachtig koepeldak dat geïnspireerd is op het Pantheon in Rome. In de crypte liggen de tomben van vele Berlijnse bisschoppen. Hier rust ook Bernhard Lichtenberg, een in een concentratiekamp vermoorde priester. OVhalte Staatsoper/Unter der Linden bus 100, 200 en N2. In de buurt bevindt zich ook de Neue Wache (3 minuten wandelen) en het Museumsinsel (4 minuten wandelen).

Beeld aan de Spree met uitzicht op Berliner Dom

bernauerstrasse-monument

BERLINER DOM: Een imposant gebouw uit 1894 dat was bedoeld als protestants tegenwicht voor de katholieke St. Pietersbasiliek in Rome. De Dom biedt een prachtige fotocompositie met op de achtergrond de televisietoren. Wie de binnenkant van de Dom bezoekt, kan via wat steile trappen het dak bereiken dat een mooi uitzicht biedt over dit deel van Berlijn. Entreeprijs € 5,-. Voor meer info: www.berlinerdom.de Adres  Am Lustgarten, OV halte Am Lustgarten, bussen 100, 200 en de N2. In de buurt bevindt zich ook de Neue Wache (3 minuten wandelen) en de Bebelplatz (5 minuten wandelen).

Monument Conrad Schuman, Berlijn

fototips berlijn

BERNAUERSTRASSE: Deze straat is bekend vanwege de vele ontsnappingspogingen van Oost- naar West Berlijn, via gegraven tunnels en de ramen. De gevels van de huizen stonden in de Sovjet sector en de stoep behoorde bij de Franse sector. Wereld beroemd is de ontsnapping van de Oost Berlijnse soldaat Conrad Schuman, die zijn vrijheid tegemoet sprong over prikkeldraad. De gevolgen van zijn vlucht bleven Schumann altijd achtervolgen. In 1998 pleegde hij op 56-jarige leeftijd zelfmoord. Ter nagedachtenis is er aan de Bernauer Strasse een sculptuur voor hem opgericht.

Gedenkstatte Berliner Mauer met Günter Liftin

Afbeelding titel

Op de voormalige dodenstrip is een indrukwekkend monument de “gedenkstatte Berliner Mauer” voor de slachtoffers van de Muur geplaatst. Als er geen herdenkings- diensten zijn kun je de Kappelle der Versohnung/verzoeningskerk bezoeken. In het documentatiecentrum opende bondkanselier Angela Merkel op 9 november 2014 een permanente tentoonstelling. Ook is er een platform waar u een stuk authentiek grensgbied en een wachttoren kunt zien. De wachttoren heeft volgens Jürgen Litfin (broer van 1e Muur slachtoffer Günter Litfin) hier nooit gestaan. Voor meer informatie: www.berliner-mauer-gedenkstaette.de Entree is gratis. Adres Bernauerstrasse 111, OV Station Bernauerstrasse U8, tram M10 en bussen 247, N8.In de buurt bevindt zich ook het Mauerpark (17 minuten wandelen) en de Berliner Unterwelten (15 minuten wandelen).

Bornholmstrasse Berlijn

Afbeelding titel

BORNHOLMER STRASSE enBÖSEBRUCKE: Dit was de plek waar op 9 november 1989 de eerste DDR burgers vrij naar West Berlijn konden reizen. Veel nieuwsgierigen stroomden na de persconferentie van politiebureaulid Günter Schabowski naar de grensovergang om te kijken of het echt waar was, wat ze op de radio hadden gehoord. De grenswachters hadden geen instructies gekregen om de grenzen open te stellen en wisten zich geen raad met de onhoudbare mensenmassa’s. Na enkele uren besloot de leidinggevende grenswachter Harald Jäger op eigen initiatief de grenzen te openen. Dit luidde het einde van het DDR tijdperk in. Duizenden Trabi’s tuften onder luid gejuich en gejubel de grens over. Op naar het westen, naar de Ku’damm en vooral naar de vrijheid. Adres van de informatie wand met foto’s is de Platz des 9. November 1989, OV Station Bornholmer Strasse S1,S2, S8, S9, S25,S45, S85 en Tram 50, M13. In de buurt bevindt zich ook de Berliner Unterwelten (6 minuten wandelen).

 

Vierspan Brandenburger Tor

Afbeelding titel

BRANDENBURGER TOR: Deze enige overgebleven stadspoort uit 1788 is het belangrijkste symbool voor Berlijn. De poort is naar het voorbeeld van de ingang van de Acropolis in Athene gebouwd. Het Quadriga beeld (vierspan) met Godin Victoria werd op bevel van Napoleon na zijn overwinning bij Jena en Auerstedt meegenomen naar Frankrijk. Maarschalk Blücher (bijnaam Maarschalk voorwaarts) zorgde in 1814 voor de terugkeer van het beeld. De Oost Berlijnse staat liet de in de WOII ernstig beschadigde poort in 1957 herstellen. De Brandenburger Tor is het decor geweest bij belangrijke gebeurtenissen, van militaire parades tot de viering van het Tweede rijk. Tijdens de demonstratie op 17 juni 1953 die bloedig werd neergeslagen door het DDR leger, kwamen hier ongeveer 25 mensen om het leven. Adres Pariser Platz, OV Station Brandenburger Tor S1, S2 of S25 of halte Brandenburger Tor/Glinkastrasse bus 147 en 200. In de buurt bevindt zich ook een Starbucks voor gratis Wi-Fi (1 minuut wandelen) en het Holocaust monument (6 minuten wandelen). 

Checkpoint Charley Berlijn

Afbeelding titel

CHECKPOINT CHARLIE: Dit was de 3e doorgang tijdens de tweedeling van Berlijn waar men tussen Oost en West kon reizen. Checkpoint Charlie is afgeleid van de 3e letter uit het NATO alfabet. Wat je nu ziet is een replica van het oorspronkelijke wachtershuisje tussen de voormalige Amerikaanse en de Russische zone. Adres Friedrichstrasse 43-45, OV Station Kochstrasse/ Checkpoint Charlie U6, bus M29. Direct in de buurt bevindt zich ook het voormalig spionnen café Adler, het Mauermuseum, Trabbiworld, een Starbucks voor gratis Wi-Fi en Topographie des Terrors (5 minuten wandelen).

DEUTSCHES HISTORISCHES MUSEUM: Dit museum is het oudste gebouw (1695) aan de Unter der Linden en werd gebouwd als wapenarsenaal onder de naam het “Zeughaus”. Het Duits Historisch Museum laat de geschiedenis van het Duitse volk zien in al zijn facetten. Hier maak je kennis met de eerste Germaanse volken, de Pruisische monarchie, de twee  wereldoorlogen, de tweedeling van het land en de hereniging die daarop volgde. Voor meer info: www.dhm.de Adres Unter den Linden 2, OV halte Staatsoper of halte Lustgarten, bus 100, 200 of de N2. In buurt bevindt zich ook de Bebelplatz (4 minuten wandelen) en het Museumsinsel (3 minuten wandelen).

Hitler’s bunker Gertrud Kolmer strasse

Afbeelding titel

 FÜHRERBUNKER/HITLER’S BUNKER: Was de schuilplaats van Hitler waar hij 5 meter onder grond werd beschermd tegen bommen-werpers. De bunker bestond uit een gangenstelsel van 30 kamers onder de nieuwe Reichskanselerei (de zetel van de Nazi regering). Alleen een informatiebord verwijst naar de plek waar Hitler trouwde met Eva Braun en zij op 30 april 1945 zelfmoord pleegden. Slechts enkele muren en bodemplaten liggen nu nog in de grond. In de jaren 80 heeft het DDR regime op dit terrein, appartementen voor hoge Stasi ambtenaren laten bouwen. Om een beeld te krijgen van het leven destijds in de bunker, raad ik je aan de film “Der Untergang” te bekijken. Over de crematie van Hitler verwijs ik je naar een interview van de persoonlijke lijfwacht en receptionist Rochus Misch met de Volkskrant op 6 september 2013. www.volkskrant.nl/buitenland/teruglezen-interview-met-laatste-ooggetuige-van-hitlers-zelfmoord~a3505197/Adres Gertrud Kolmar Strasse/Ministergaerten, OV Station U2, bus 200, M48, M85 en N2. In de buurt bevindt zich ook het Holocaust monument (2 minuten wandelen).

 

Monument Von Stauffenberg, Berlijn

Afbeelding titel

GEDENKSTÃTTE DEUTSCHER WIDERSTAND/ MONUMENT DUITS VERZET WOII: In het militaire complex Bendlerblock beraamden Claus Graf Schenk von Stauffenberg en een aantal hoge legerofficieren de mislukte bomaanslag op Hitler van 20 juli 1944. Als kolonel Claus Schenk von Stauffenberg, de beroemde officier met het ooglapje, in zijn opzet was geslaagd, dan had hij miljoenen van de dood kunnen redden. Op de binnenplaats van het Bendlerblock herinnert een ingetogen monument aan de executie van Von Stauffenberg en zijn getrouwen in de nacht van 20 juli 1944.  De officieren zijn vereeuwigd in een sober, bronzen beeld van een naakte en geboeide man die gelaten het vuurpeloton tegemoet staart. Nu wordt er het Duitse verzet tegen Hitler herdacht. In de film Valkyrie wordt de leider van het complot, Von Stauffenberg nagespeeld door Tom Cruise en zijn echtgenote door Carice van Houten. Adres: Stauffenbergstrasse 13-14 OV Halte Tiergartenstrasse bus 200, Kulturforum M48 en M85In de buurt bevindt zich ook de Neue Nationalgalerie (6 minuten wandelen), Staatsbibliothek zu Berlin (8 minuten wandelen) en de Potsdamer Platz (14 minuten wandelen)

Gendarmenmarkt tijdens filmopname

Afbeelding titel

GENDARMENMARKT: Volgens Berlijners is dit één van de mooiste pleinen van Duitsland. Sinds de aanleg in 1688 heeft het plein verschillende namen gekend. De Französische Friedrichstadtkirche is op 1705 afgebouwd voor de protestantse Hugenoten, die vanuit Frankrijk naar Berlijn waren gevlucht. Een bespeeld carillon met 60 klokken klinkt dagelijks om 12.00, 16.00 en 19.00 uur vanuit deze Dom. De Deutscher Dom is afgebouwd in 1785. De dom werd tijdens WOII volkomen verwoest en werd in 1996 herbouwd. Het prachtige Konzerthaus werd in 1802 gebouwd als schouwburg en na een grondige restauratie in 1984 doet het gebouw weer dienst als concertgebouw. In de zomer verandert het plein in een klassiek kunstwerk tijdens het evenement Classic Open Air. Voor meer info: www.classicopenair.de In de decembermaand vind je op dit plein één van de gezelligste kerstmarkten, waarvan de entree € 1,- is. OV Französische Strasse U6 of bus 147.  In de buurt bevindt zich ook Ritter Sport Chocolade winkel (2 minuten wandelen) en de Friedrichstrasse (3 minuten wandelen).

HACKESCHER HÖFE: Gezellige binnenplaatsjes die uit 1906 dateren, met een diversiteit aan winkels, bars en restaurants. De gevels zijn veelal in Jugendstil stijl opgetrokken. Op begane grond vind je de “Hackesche Hoftheater” waar vooral mimevoorstellingen worden gegeven. Het museum Otto Weidt’s Blindenwerkstatt vertelt het verhaal over zijn inspanningen om Joden tijdens de WOII te redden. Een originele pagina uit Schindler’s list is in dit museum te zien www.blindes-vertrauen.de Entree is gratis. In hetzelfde steegje bevindt zich het Anne Frank Centrum dat een permanente tentoonstelling “Anne Frank hier en nu” heeft. Meer info:www.annefrank.de Adres hoek Rosenthalerstrasse/Oranienburgerstrasse, OV Station Hackescher Markt S5, S7 en S75 of Station Alexanderplatz U2, U5, U8, S5,7, S75 f  In de buurt bevindt zich ook het Alexanderplatz (6 minuten wandelen) en Aquadom (7 minuten wandelen).

HAUPTBAHNHOF: Het Centraal station van Berlijn lijkt op een glazen vliegveld door zijn vele winkels. Het station is gebouwd op de plaats van het voormalige kopstation Lehrter Bahnhof, dat vanaf 1871 het eindpunt van de verbinding met Hannover was. Adres Europaplatz 1. In de buurt bevindt zich het Moabit gevangenis monument (5 minuten wandelen) en de Reichstag (12 minuten wandelen).

HAUS DER KULTUREN DER WELT: Het huis van de wereldculturen is gelegen in het grote stadspark Tiergarten. Het werd gebouwd in het naoorlogse Berlijn als symbool van vrijheid en om de belangrijkheid van het respect voor andere culturen te onderstrepen. Architect Stubbins ontwierp het gebogen dak, in de vorm van vleugels die intellectueel werk symboliseren. Inwoners vergelijken de vorm van het gebouw met een Schwangere Auster/zwangere oester. Voor meer info: www.hkw.deAdres John-Foster-Dulles-Allee 10, OV Station Bundestag U55.In de buurt bevindt zich ook het Bellevue Palace (9 minuten wandelen) de Reichstag (11 minuten wandelen) en de Siegessäule (13 minuten wandelen).

 

Holocaust gedenkmonument

Afbeelding titel

HOLECAUST MAHNMAL: Oorlogsmonument voor de Joden die tussen 1933 en 1945 door de Nazi’s werden vermoord. De Amerikaanse Architect Peter Eisenman liet 2.711 donkere betonblokken neerleggen, die in hoogte van elkaar verschillen. Volgens hem roept het veld met de golvende blokken een gevoel van desoriëntatie en isolement op dat symbool staat voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. Motto van het monument is een tekst van de Italiaanse schrijver Primo Levi (overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz)”Het is gebeurd, en daarom kan het weer gebeuren”. Het monument heeft de afmeting van 20.000 m2, dat zijn  bijna 3 voetbalvelden. De betonblokken zijn aan de buitenzijde voorzien van een speciale chemische laag waardoor graffiti makkelijk te verwijderen is. Producent van deze laag is het farmaceutische bedrijf Degussa. De bouw van het monument werd tijdelijk onderbroken toen aan het licht kwam dat Degussa tijdens de Holocaust mede-eigenaar was van het bedrijf, dat Zyklon B produceerde voor het Derde Rijk. Na onderzoek werd besloten dat het bedrijf inmiddels voldoende afstand had genomen van zijn verleden. Ondergronds ligt  een documentatie centrum. Entree is gratis. Voor meer informatie: www.holocaust-mahnmal.deAdres Cora BerlinerStrasse 1, OV halte Ebertstrasse bus M85 of halte Behrenstrasse/Wilhelmstrasse bus 200 en N2. In de buurt bevindt zich ook het Adlon hotel (3 minuten wandelen), de Brandenburgen Tor (6 minuten wandeling) en het monument voor vermoorde Homoseksuelen (6 minuten wandeling).

Boekenmarkt Humboldt universiteit, Berlijn

Afbeelding titel

HUMBOLDT UNIVERSITEIT: Dit is de oudste universiteit van Berlijn in het voormalige paleis van prins Hendrik van Pruisen uit 1810.  Aan de Humboldt Universiteit studeerden of doceerden 29 Nobelprijs-winnaars, waaronder Albert Einstein, Karl Marx, Friedrich Engels en de gebroeders Grimm. Voor en op de binnenplaats van de universiteit worden elke dag rond 10.00 uur 2e handsboeken en oude grammofoonplaten verkocht. Voor meer info: www.hu-berlin.de Adres: Adre: Unter den Linden 6, OV halte Staatsopera bus 100, 200 en N2. In de buurt bevindt zich ook het Duits historisch museum (4 minuten wandelen) en de Bebelplatz (5 minuten wandelen).

Stasigevangenis (binnenplaats) Berlijn

Afbeelding titel
 

HOHENSCHONHAUSEN: Voormalig Stasigevangenis waar mensen met verdachte politieke ideeën tegen het DDR regime werden opsloten. Bijna alle rondleidingen worden gegeven door ex-gedetineerden en getuigen, die vertellen over hun indrukwekkende ervaringen in het Duits en Engels. Entreeprijs 5,- De permanente tentoonstelling in de voormalige Stasi gevangenis is gratis. Meer info: www.stiftung-hsh.de Adres Genslerstrasse 66,  OV halte Freienwalder Strasse  M5 of halte Genslerstrasse M6 (vanaf Hackescher Markt).

JÜDISCHES MUSEUM: Ontworpen door architect Daniel Libeskind en geopend in 2001. Het gebouw toont aan de buitenkant een gebarsten Davidster of is het gewoon een metalen zigzagvorm? Museumbezoekers worden geïnformeerd over de Duitse-Joodse geschiedenis. In het museumrestaurant Liebermanns zijn Joodse specialiteiten verkrijgbaar. Entreeprijs € 8,- . Meer info: www.jmberlin.deAdres Lindenstrasse 9-14, OV halte Jüdisches Museum bus 248 of N42 of station Kochstrasse-Checkpoint Charlie. Voor meer info: www.jmberlin.deIn de buurt bevindt zich ook Checkpoint Charlie (9 minuten wandelen) en het Duitse Techniekmuseum/Trebbiner Strasse 9 (18 minuten wandeling).

KAISER WILHELM GEDACHTNISKIRCHE: In de volksmond spreekt men alleen maar over de Gedächtniskirche.  De kerk werd tussen 1891 en 1895 gebouwd door keizer Wilhelm II. De Gedächtniskirche is een van de bekendste monumenten van Berlijn. Op 18 november 1943 werd de kerk getroffen door een geallieerd bombardement. Een deel van de toren bleef overeind staan. Na de oorlog werd gediscussieerd over het al dan niet slopen van de kerk. Een plaatselijke groep verzette zich succesvol tegen de afbraak en in 1961 begon men naast de ruïne van de Kaiser-Wilhelm kerk met de bouw van een nieuwe moderne kerk. In het  oude gedeelte is een documentatie centrum. De kerk staat nu symbool aan de vernietiging en de wederopbouw van de WOII. Adres: Breitscheidplatz,OV Station Zoölogischer Garter, U1, U2 of U9 of via bekende bussen 100  of 200.In de buurt bevindt zich ook winkelcentrum Europa Center (3 minuten wandelen), Thermen am Europa-Center Thermen (6 minuten wandelen), warenhuis KaDeWe (8 minuten wandelen) ,Käthe-Kollwitz-Museum (9 minuten wandelen) en The Story of Berlin museum (11 minuten wandelen).

KURFÜRSTERDAMM: In de volksmond de Ku’damm genoemd, waar je naar hartenlust kunt winkelen op de 3,5 km lange laan. Hier kun je o.a. het chique warenhaus KaDeWe, de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche bezoeken. De zijstraten van de Ku’damm zijn een bezoek meer dan waard, de Fasanenstrasse, Uhlandstrasse, Bleibtreustrasse, Meinkestrasse en de Ludwigkirch Platz. Je vind hier bijzondere antiekwinkels, exclusieve winkels, veel horeca gelegenheden en statige huizen. Omdat de Ku´damm vrij lang is adviseer ik je voor het OV de volgende site te raadplegenwww.fahrinfo.bvg.deDe bekende bus 100 of 200  stoppen ook bij de Ku‘damm. In de buurt bevindt zich ook het museum “the Story of Berlin” voor meer info: www.story-of-berlin.de

 

East side gallery, Berlijn

Afbeelding titel

de MUUR:  Na de WOII wordt Duitsland en Berlijn in vier sectoren verdeeld: een Amerikaanse, Britse, Franse en de Sovjet bezettingszone. In 1948 probeerden de Sovjet autoriteiten de gehele stad te annexeren via een blokkade rond de Amerikaanse, Britse en Franse sectoren. Dankzij het opzetten van een luchtbrug via vliegveld Tempelhof kon het omsingelde gebied worden bevoorraad en werd in mei 1949 de blokkade opgeheven. In dat jaar werd het Oostelijke deel van Duitsland de D.D.R. met Oost-Berlijn als hoofdstad. De andere zones vormden de Duitse Bondsrepubliek met Bonn als hoofdstad. Het westelijke deel van Berlijn werd zo een aparte enclave volledig omringd door Oost-Duitsland. Op 12 augustus 1961 besloten de autoriteiten van Oost Duitsland om de grens rond de westelijke sectoren van Berlijn af te sluiten om te voorkomen dat inwoners konden wegvluchten.

In totaal werden 302 uitkijktorens en 20 bunkers gebouwd langs de 155km lange grens. De DDR bewakers kregen de opdracht om personen die probeerden te ontsnappen neer te schieten. Hierdoor werden er 192 mensen gedood die poogden de grens over te steken naar het Westen. Onder druk van buitenlandse opinie en straatprotesten besloot de Oost Duitse overheid op 9 november 1989 de grensposten te openen.

Delen van de Muur zijn te bezichtigen op de volgende locaties:

  • Bernauerstrasse, OV Station Bernauerstrasse U8, tram M10 en bussen 247, N8.Checkpoint Charlie, OV Station Kochstrasse/ Checkpoint Charlie U6, bus M29.
  • East Side Gallery, OV Station Ostbahnhof S5 en S7 bus 140,142,147, 240, 248
  • Mauerpark, OV Station Bernauerstrasse U8, tram M10 en bussen 247, N8.
  • Potsdamer Platz, OV Station Potsdamer Platz
  • Topographie des Terrors, OV Station Kochstrasse/ Checkpoint Charlie U6, bus M29 of Station Potsdamer Platz

 

Mauerpark, Berlijn

Afbeelding titel

MAUERPARK: Dit park is ontstaan na het verwijderen van de Muur tussen de wijk Prenzlauer uit voormalig Oost Berlijn en de wijk Wedding uit voormalig West Berlijn. Bij mooi weer wordt vanaf 15:00 uur een gezellige karaoke show georganiseerd waar veel Berlijners en toeristen graag een deuntje meezingen. Tijdens de wintermaanden kun je je opwarmen met een glaasje Glühwein. Adres:Bernauer Strasse 63-64, OV Station Bernauerstrasse U8, tram M10 en bus 247 en de N8.

MOLECULE MEN: Het kunstwerk van Jonathan Borofsky, bestaat ​​uit drie mensen leunend naar elkaar, de lichamen van die gevuld zijn met honderden gaten. De gaten symboliseren de moleculen die ons menselijke wezen creëren. Meer info: www.borofsky.comAdres: An den Treptowers 1, OV: Station Treptowerpark S8, S9, S41, S42, S46 en S85.In de buurt bevindt zich ook Oberbaumbrücke (5 minuten wandelen).

MOABIT PARK:  Van 1849 tot 1955 stond hier de gevangenis van Moabit. Tijdens de WOII is deze vooral gebruikt voor tegenstanders van de Nazi’s. Een monument is geplaatst voor de vele mensen die op deze plek zijn omgekomen. Tussen 22 en 24 april 1945 zijn hiervandaan nog 18 verzetsstrijders door de Gestapo afgevoerd en vermoord. Adres Invalidenstrasse OV Station Berlin Hbf of halte Lehrterstrasse bus 120, 123. 245 en N40.In de buurt bevindt zich ook de Hauptbahnhof (5 minuten wandelen) en de Reichstag (12 minuten wandelen).

Nefertiti in Neues museum Berlijn

Afbeelding titel

MUSEUMSINSEL: Door het Unesco verklaarde erfgoed “het museumeiland” in de rivier de Spree kun je met één toegangskaart de vijf musea bezoeken. De Alte National Galerie, Altes Museum, Bode Museum, Neues Museum en het Pergamon Museum. Wie wil er niet de mysterieuze dame Nefertiti in het Neues Museum ontmoeten? Voor meer info: www.berlin.de Entreeprijs € 12,- . OV halte Lustgarten bus 100, 200 en N2.

NEUE NATIONALGALERIE: Het Berlijnse museum voor kunst van de twintigste eeuw, van klassiek en modern, tot de kunst van de jaren zestig is gelegen aan het Kulturforum. Het museumgebouw is ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe geldt als een van de klassiekers van de moderne  architectuur. Voor meer info: www.smb.deAdres Potsdamer Strasse 50 OV Station Potsdamer Platz, Halte bus M48, M85 en N2. In de buurt bevindt zich ook Gedenkstätte Deutscher Widerstand (6 minuten wandelen) Potsdamer Platz (8 minuten wandelen) en het Schwules Museum/museum geschiedenis en cultuur van GLBTIQ gemeenschappen www.schwulesmuseum.de (12 minuten wandelen). 

NEUE WACHE: Dit gebouw uit 1818 lijkt op een Griekse tempel en diende als wachthuis voor de troepen van de kroonprins van Pruisen, maar sinds 1931 is het in gebruik als oorlogsmonument voor de slachtoffers van WOI. In 1969 werd ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de DDR, een glazen sculptuur met een eeuwige vlam in het midden van de zaal geplaatst. Het stoffelijk overschot van een onbekende Duitse soldaat en een onbekend concentratiekamp slachtoffer werden in het gebouw bijgezet. Na de Duitse eenwording in 1991 werd de Neue Wache in 1993 opnieuw ingericht. Ditmaal werd het gebouw opgedragen als ‘Centrale gedenkplaats van de Bondsrepubliek Duitsland voor de slachtoffers van oorlog en tirannie’. De sculptuur uit de DDR-tijd werd daarbij verwijderd. Op initiatief van bondskanselier Helmut Kohl werd er een vergrote kopie van een beeld van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz geplaatst, Moeder met haar dode zoon, ook wel bekend als Piëta, dat Kollwitz maakte naar aanleiding van het sneuvelen van haar zoon Peter tijdens WOI. Adres Unter den Linden 4. OV Halte Staatsoper bus 100 en 200.In de buurt bevindt zich ook Bebelplatz (4 minuten wandelen).

NICOLAIVIERTEL: Deze wijk lijkt in eerste oogopslag een goed bewaarde eeuwenoude wijk, maar niets is minder waar. De wijk is grotendeels verwoest tijdens de WOII. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Berlijn, ontwikkelde het stadsbestuur van Oost-Berlijn een plan voor de wederopbouw. De wijk werd in oude stijl herbouwd, maar men voerde geen volledige reconstructie uit. Duidelijk te zien is dit aan de gevels, die grotendeels volgens de prefabmethode, de zogenaamde Plattenbau zijn gebouwd. Het gebied werd na de herbouw ook wel spottend ‘socialistisch Disneyland’ genoemd. In de Nikolaikirche, de oudste kerk van Berlijn is een expositie ingericht over de geschiedenis van Berlijn, met voorwerpen die de oorlog overleefden. www.stadsmuseum.deOV halte Nicolaiviertel bus 248, M48 en N42. In de buurt bevindt zich ook het Rotes Rathaus (3 minuten wandelen) en het DDR musem (9 minuten wandelen).

 

Oberbaumbrücke Berlijn

Afbeelding titel

OBERBAUMBRÜCKE: (1896) Het ontwerp van de neogotische bakstenen brug over de Spree is van architect Otto Stahn. De Oberbaumbrücke is met zijn lengte van 154 meter de langste brug van Berlijn. Tijdens de Koude Oorlog heeft deze brug dienst gedaan als grenspost tussen Kreuzberg in voormalig West Berlijn (Amerikaanse sector) en Friedrichshain in voormalig Oost-Berlijn (Russische sector). Sinds 1998 is de Oberbaumbrücke eens per jaar het toneel van de zogenaamde Wasserschlacht/watergevecht tussen de inwoners van de in 2001 gefuseerde wijken Kreuzberg en Friedrichshain. OV Station Warschauer Strasse U1, U3, S5,S7, S75, tram M10, bus 248, 337en N1 of Station Schlesisches Tor U1, U3, bus 165, 265, N1 of N65. In de buurt  bevindt zich de East side gallery (3 minuten wandelen).

 

 

 


 

 

Berlijn Rijksdag gebouwREICHSTAG/ RIJKSDAG: Het ontwerp komt van de tekentafel van architect Paul Wallot , dat in 1884 werd afgebouwd. Tot 1918 zetelde hier de Reichstag van het Duitse keizerrijk en daarna het parlement van de Weimar republiek. Het mysterie van de brandstichting van 1933 is nog steeds niet opgelost. Het vermoeden is sterk dat de Nederlander Marinus van der Lubbe de schuldige zou zijn geweest, maar niet iedereen is het met de veroordeling over hem eens. Deze brand was de aanzet voor Hitler om de noodtoestand uit te roepen en hiermee is de Nazi dictatuur een feit geworden. Herinner je de wereldberoemde foto, dat de Sovjetvlag op het dak van de Rijksdag wordt geplaatst? Deze foto werd op 2 mei 1945 in scene gezet en bijgewerkt met wat pluimen rook. Vanaf 1961 wordt het gebouw weer als vergaderplaats ingericht. Hoewel Berlijn sinds 1990 weer hoofdstad is van een herenigd Duitsland zetelden de regering lange tijd nog steeds in Bonn. Pas toen in 1999  de verbouwing van het oude Reichstaggebouw klaar was, keerde de Bundstag (Duitse parlement) terug naar Berlijn. Via een gratis rondleiding word je in de gelegenheid gesteld om ook de plenaire zaal te bezoeken. Het is ook mogelijk om op individuele basis de 23 meter hoge glazen koepel te betreden. Entree is gratis maar je dient je wel drie dagen van te voren online aan te melden. LET OP! Zonder aanmelding kom je het gebouw niet in. Voor meer info: http://www.bundestag.de/htdocs_e/visits/kuppel/kupp/245686Adres Platz der Republik, OV Station Bundestag U 55.In de buurt bevindt zich ook het monument voor de 96 vermoorde Rijksdag vertegenwoordigers (1 minuut wandelen) en de Brandenburger Tor (6 minuten wandelen).

ROTES RATHAUS/RODE RAADHUIS:  Het stadhuis van Berlijn, een groot rood bakstenen gebouw met een indrukwekkende toren. Het oorspronkelijke gemeentehuis werd op deze plek al in de 13e eeuw gebouwd. Het stadhuis werd zwaar beschadigd tijdens de WOII. Na de heropbouw van het stadhuis tussen 1951 en 1958 werd het gebouw gebruikt als stadhuis van voormalig Oost Berlijn. Voor het stadhuis staat een grote barokke fontein, de Neptunbrunnen. In het midden van deze fraaie fontein is een standbeeld van Neptunus te zien, die over een bassin uitkijkt waar vier vrouwelijke figuren de belangrijkste rivieren van Pruisen vertegenwoordigen: de Rijn, de Elbe, de Oder en de Weichsel. Adres Rathausstrasse OV Halte bus 248, M48, N8, N40, N42, N65.In de buurt bevindt  zich ook de Nicolaikirche (2 minuten wandelen) het Knoblauchhaus (5 minuten wandelen) en het DDR museum (8 minuten wandelen).

SLOT BELLEVUE: Is de officiële ambtswoning van de Duitse Bondspresident (sinds 23 maart 2012 Joachim Gauck). Het slot ligt aan de westkant van het grote Tiergarten Park. Het slot heeft zijn naam te danken aan het mooie uitzicht over de rivier de Spree. Het slot is gebouwd in opdracht van de jongere broer van Friedrich II, Ferdinand van Pruisen, naar het idee van de Nederlands-Pruisische architect Bouman. Het gebouw kwam in 1786 gereed. Adres Spreeweg 1, OV Station S5,S7, S75 of Station Hanzaplatz U9 of bus 106 en N26. In de buurt bevindt zich ook de Siegessäule (4 minuten wandelen).

SOWJETISCHES EHRENMAL IN TIERGARTEN / RUSSISCH OORLOGSMONUMENT: Gebouwd in 1945. In het achterste gedeelte van het monument liggen zo’n 2500 soldaten begraven. De 8 meter hoge soldaat van het Rode leger heeft zijn geweer over zijn schouder, ten teken dat de oorlog is geëindigd. De zuilengang is gemaakt van granietblokken van de verwoeste Nieuwe Rijkskanselarij. De twee pantservoertuigen die de toegang van het monument flankeren, waren de eerste die de stad bereikten in april 1945. Bij de slag om Berlijn zijn ongeveer 80.000 Sovjetsoldaten om het leven gekomen. Om hen te begraven en te eren zijn er in Berlijn verschillende monumenten geplaatst. Adres Strasse des 17. Juni, OV station Bundestag U55 of via station Berlin Brandenburger Tor S1, S2 en S25.In de buurt bevindt zich ook de Rijksdag (4 minuten wandelen) en de Brandenburger Tor (6 minuten wandelen).

SOWJETISCHES EHRENMAL TREPTOWER : Aangelegd 1946/1949. Ter nagedachtenis aan de 7.000 soldaten die hier zijn begraven staat een symbolisch monument van 12 meter hoog van een soldaat die een kind vasthoudt, terwijl zijn zwaard op een verpletterend hakenkruis rust. In de buurt van de East side gallery en de Oberbaumbrücke. Adres Puschkinallee 12435 in de wijk Treptow, OV Station Treptower Park S8, S9, S41, S42, S46 en S86. In de nabije omgeving bevindt zich ook het Treptowerpark waar u in het seizoen kunt genieten van een rozentuin met meer dan 250.000 rozelaars.

STAATSBIBLIOTHEEK: Is de grootste wetenschappelijke bibliotheek van Duitsland. De verzamelingen van de Staatsbibliotheek omvatten circa 10 miljoen boeken, waaronder ongeveer vijfduizend incunabelen (een boek dat gezet is met losse letters en gedrukt is vóór 1 januari 1501) en veertigduizend handschriften. Er is een uitgebreide muziekverzameling, met onder andere vele muziekhandschriften van Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven en Felix Mendelssohn. Het gebouw ligt wat verscholen tussen de vele andere gebouwen en achter een gezellige tuin. Voor meer info: www.staatsbibliothek-berlin.de Adres Potsdamer Strasse 33, OV Philharmonie Süd, bus M41. In de buurt bevindt zich ook de Potsdamer Platz (5 minuten wandeling) en de Gedenkstätte Deutscher Widerstand, Stauffenbergstrasse 13-14 (8 minuten wandelen).

STAATSOPER: De Staatopera is misschien wel het mooiste operagebouw van Duitsland. Het gebouw werd gebouwd als de Koninklijke Opera tussen 1741-1743. Na de bouw was het operahuis het grootste operagebouw van Europa. Voor € 4,- krijg je een rondleiding door het gebouw. Adres Unter den Linden 7, OV halte Staatsoper bus 100, 200 en de N2. In de buurt bevindt zich ook de Bebelplatz (4 minuten wandelen).

SYNAGOGE: Tijdens de Kristalnacht in 1938 voorkwam een moedige agent de verwoesting van het Moors-Byzantijnse kunstwerk. Na een Britse bomaanval in 1943 resteerde alleen nog een ruïne, die in 1958 werd afgebroken en in 1995 is herbouwd. Tip! In het Hoftheater aan het Häckescher Hof zijn elke dag Jiddische theaterstukken of klezmerconcerten. Adres Oranienburger Strasse 30,  OV Station Oranienburger Strasse S1 en S2.In de buurt bevindt zich ook de Häckescher Hof (7 minuten wandelen).

TEMPELHOF: De voormalige luchthaven werd door de geallieerden onder regie van de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog gebruikt als luchtbrug naar West Berlijn. De luchthaven werd gebruikt tot 2008. Het terrein wordt nu gebruikt als stadspark waar de Berliner komt om te skaten, fietsen en te BBQ’en. In het voormalige luchthaven gebouw worden evenementen en diverse rondleidingen georganiseerd met diverse prijzen. Meer info:www.thf-berlin.de Adres hoofdgebouw Tempelhof uitstappen bij U Bahn U6 station Platz der Luftbrücke en voor de ingang van het park uitstappen bij U Bahn U6 station Paradestrasse of Tempelhof U6 en S Bahn S41, S42, S46 of S47.

Tiergarten monument Vergebung

Monument Vergebung in de Tiergarten Berlijn

TIERGARTEN: Zoals de naam misschien doet vermoeden, denken sommige mensen dat het een dierentuin is, maar het omheinde gebied werd rond1530 door de Brandenburgse keurvorsten gebruikt als jachtterrein. Frederik II van Pruisen hield niet van de jacht en gaf in 1742 architect Von Knobelsdorff de opdracht de omheining te verwijderen en de Tiergarten te veranderen in een lustpark. Tijdens de schaarste gedurende WOII werden bomen en struiken opgestookt en werden aardappels en groenten verbouwd. Na de oorlog waren van de 200.000 bomen er nog ongeveer 700 over. Tiergarten is 210 hectare groot en het meest omvangrijke park van Berlijn. Ter vergelijking: het Hyde Park in Londen heeft een oppervlakte van 125 hectare en het Central Park in New York  is 335 hectare groot. Het park wordt doorsneden door een aantal grote verkeersaders, waaronder de oost-west-as Strasse des 17. Juni. De wegen komen samen aan het plein Grosse Stern (Grote Ster). In het midden van dit verkeersknooppunt staat de Siegessäule (overwinningszuil). Het park is momenteel een favoriete plek voor het houden van picknicks en BBQ’s. In het park zijn diverse WOII oorlogsmonumenten te bezichtigen, o.a. een gedenkteken voor de vermoorden homoseksuelen, de Sinti’s en Roma’s en mensen die moesten deelnemen aan code Aktion T4 (onvrijwillig ge-euthanaseerden). OV Ebertstrasse bus M85. In de buurt bevindt zich ook het Holocaust monument (6 minuten wandelen).

Berlijn Terror des Geography

Topographie des Terrors, Berlijn

TOPOGRAPHIE DES TERRORS: Op dit terrein waren de drie gruwelijkste nazi-instanties gevestigd, de hoofdkwartieren van de Schutzstaffel (SS), Sicherheitsdienst (SD) en de Gestapo.  Na de WOII werden deze drie gebouwen neergehaald, maar in 1987 werd in de voormalige martelkelders van de nazi’s een tentoonstelling over de nazi-misdaden ingericht. Rondom het documentatie centrum wordt u via aangelegde paden rondgeleid aan blootgestelde resten van kelders, waar de Gestapo destijds politieke tegenstanders vasthield en martelden. Entree is gratis. Voor meer informatie www.topographie.de Adres Niederkirchnerstrasse 8,OV Station Kochstrasse/ Checkpoint Charlie U6, bus M29.In de buurt bevindt zich ook Checkpoint Charlie (5 minuten wandelen) en Potsdamer Platz (12 minuten wandelen).

 

Berlijn Potsdamer Platz

Sony center/Potsdamer Platz

SONYCENTER/POTSDAMER PLATZ : Is een multifunctioneel complex met kantoren, appartementen, winkels en horeca ontworpen door Helmut Jahn, gebouwd tussen 1996 en 2000. Het enorme tentachtige dak moet de heilige berg Fuji uit Japan symboliseren.

Je vind hier een diversiteit aan vertier in het IMAX bioscoop, de Sony speciaalzaak, de Cinestarbioscoop, het filmmuseum, de prachtige Kaisersaal en het piazza met indrukwekkende waterpartij met constant wisselde fonteinen. Voor het Sonycenter kun je een klein stukje van de Muur bezichtigen, dat is omringd door foto´s en platen van hoe de Potsdamer Platzer er vroeger uit heeft gezien.

Er zijn twee restaurants in het Sonycenter die erg gezellig, goed en zeer betaalbaar zijn, de Lindenbrau en Alex.

Adres Potsdamer Platz ,OV Station Potsdamer Platz U2, S1, S2 en S25.In de buurt bevindt zich ook winkelcentrum Potsdamer Platz Arcaden (2 minuten wandelen) en een Starbucks voor een gratis WiFi verbinding (3 minuten wandelen).

SPREE: De Spree is een rivier in het oosten van Duitsland in de deelstaten Saksen, Brandenburg en Berlijn. Ze ontspringt in Saksen in het Lausitzer Gebergte en mondt bij Berlijn uit in de Havel. lengte 400 km.

UNTER DER LINDEN: Deze keizerlijke laan loopt van de Pariser Platz (Brandenburger Tor) naar de Schlossplatz (nabij de Berliner Dom). In de 17e eeuw plantte men hier voor het eerst lindebomen. De meeste gebouwen en paleizen aan Unter den Linden zijn tijdens de WOII verwoest. Door de restauratiewoede van de DDR, voortgezet door het verenigde Duitsland in de jaren negentig, is veel zoals het in de Baedeker reisgids van 1927 staat beschreven weer herbouwd. Unter den Linden had ook een klein Nederlands tintje. Het Niederländische Palais werd in 1804 door de latere Nederlandse koning Willem I gekocht. Toen Willem I in 1840 troonsafstand deed, vertrok hij opnieuw naar zijn optrekje aan de Berlijnse boulevard en bleef er tot zijn dood.

UNTERWELTEN: Een museum over de ondergrondse bunkers en metrotunnels van Berlijn. Er zijn vier verschillende rondleidingen in het Engels, Duits en op aanvraag in het Nederlands. De populairste rondleiding is ”Metro’s, Bunkers en de Koude Oorlog”. Tip: Trek waterdicht schoeisel aan en neem warme kleding mee, want het kan ook in de hete zomermaanden koel zijn. Entree € 9,- Meer info: http://www.berliner-unterwelten.de Adres: in het metrostation Gesundbrunnen aan de Brunnenstrasse 105, OV: Station Gesundbrunnen U8, bus 247, N8. In de buurt bevindt zich ook de Bornholmerstrasse met de Bösebrucke (6 minuten wandelen).

Stasigevangenis

Wachttoten Stasiemuseum, Berlijn

WACHTTORENS: Vanuit de 302 wachttorens die langs de Muur stonden, speurden DDR militairen naar grensovertreders. Een wachttoren werd 24/7 bewaakt door grenswachters die vluchtelingen naar het Westen moesten neerschieten. De uit Berlijn afkomstige wachttorens zijn er nog maar drie van over.

1.) Aan de Puschkinallee 1 staat een wachttoren die is ingericht als museum der verbotenen Kunst/museum van de verboden kunst. OV Station Eichenstr./Puschkinallee bus 104, 165, 167, 194 en 265.

2.) Aan de Kielerstrasse staat de wachttoren Gedenkstelle Günter Litfin. Deze wachttoren is blijven  staan ter nagedachtenis aan het eerste slachtoffer dat bij een vluchtpoging aan de Muur werd doodgeschoten, Günter Litfin. Zijn broer Jürgen Litfin is beheerder van het gebouw. Het is ingeklemd tussen nieuwe woningen, op een steenworp afstand van het grenskanaal waarin Günter destijds stierf door een schot in z’n hoofd. OV Halte Bundeswehrkrankenhaus  bus 120, N20 of Station Schwartzkopffstrasse U6.

Wachttoren Erna Berger strasse

Wachttoren Erna Berger Strasse, Berlijn

3.) Aan het eind van de doodlopende Erna Berger strasse staat de enige overgebleven bewakingstoren van het slankere type. Deze toren staat echter niet meer op zijn oorspronkelijke plaats, aangezien hij in verband met bouwwerkzaamheden in de omgeving een aantal meters werd verplaatst. Entree  € 3,50. OV Station Potsdamer Platz U2, of halte Potsdamer Platz/Stresemannstrasse bus M41.In de buurt bevindt zich ook de Potsdamer Platz (5 minuten wandelen) en Topographie des Terrors (8 minuten wandelen).

WILLY BRANDT FORUM: Is een permanente tentoonstelling over de Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Burgemeester en later Bondskanselier Willy Brandt (geboren als Herbert Ernst Karl Frahm 1913-1992) was een van de belangrijkste staatslieden van de 20e eeuw. Door zijn beleid van verzoening, vrede, vrijheid en sociale rechtvaardigheid en de ontwikkeling van Duitsland en Europa heeft hij een belangrijke rol gespeeld. Tijdens het bezoek aan Warschau op 7 december 1970, herdacht hij de slachtoffers van het nationaal-socialistisch bewind door letterlijk een knieval te doen voor het herdenkingsmonument. Deze knieval van Warschau illustreerde de start van zijn ontspanningspolitiek. Adres Unter den Linden 62-68.OV Station Brandenburger Tor S1, S2 of halte Brandenburger Tor/Glinkastrasse bus 147 en 200.  In de buurt bevindt zich ook de Brandenburger Tor (5 minuten wandelen).

UITZICHTEN OVER BERLIJN:

Berlijn luchtballon

luchtballon Berlijn (air Berlin service)

AIR SERVICE BERLIN/ LUCHTBALLON: Wilt u echt iets bijzonders en spectaculairs ondernemen, dan is een luchtballonvaart boven Berlijn een aanrader. De ballon gaat 150 meter hoog, wat een fotomoment zeker waard is. Na een kwartier word je weer naar beneden getakeld. Prijs € 19,90. Meer informatie: www.air-service-berlin.de Adres hoek Zimmerstrasse 95 – 100 / Wilhelmstrasse, OV station Friedrichstrasse / Kochstrasse.

Berlijn Fernsehturm

Televisietoren en St Marienkerk Berlijn

FERNSEHTURM/TELEVISIETOREN: Is met zijn 365 meter het hoogste bouwwerk van de stad. Het bouwwerk heeft de bijnaam Telespargel/Tele Asperge. De toren is in 1969 gebouwd door een team van architecten, onder wie Fritz Dieter Günter Franke, met hulp van Zweedse ingenieurs. Boven het uitzichtplatform bevind zich het draaiende Tele-Café, het draait in een haf uur geheel rond, waar je onder het genot van een lunch (vooraf online reserveren)de gehele stad bekijken. Entree: € 13,00  Voor meer info: www.tv-turm.deAdres Panoramastrasse 1,OVStation Alexanderplatz U2, U5, U8, S5,7, S75 halte Alexanderplatz /Memhardstrasse de bekende bus 100 en 200 en M48, N2, N5, N42 of halte Alexanderplatz/Grunerstrasse bus 248.

 

Siegessäule mozaïk

Mozaïk in Siegessäule

SIEGESSÄULE (OVERWINNINGSZUIL): Zuil met gouden engel, de overwinnings godin Victoria. Opgericht door keizer Wilhelm I in 1864-1873 om de overwinning van de Pruisen op Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk te herdenken. De Nazi’s hebben de zuil voor de Reichstag verplaatst naar de huidige locatie.  Indrukwekkend uitzicht van 360 graden op een hoogte van 69. Tip!  Makkelijk schoeisel  i.v.m. met de klim van 285 treden. (Adres: Strasse des 17. Juni am Grosser Stern, OV: bus 100, 106, 187, N26 halte Grosser Stern, S-Bahn S5, S7, S75 station Bellevue, U-Bahn U9 station Hansaplatzwww.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/siegessaeule/index.en.php Entreeprijs € 3,50.

PANORAMAPUNKT/KOLLHOFF TOWER : In slechts 20 seconden zoef je in de snelste lift van Europa naar een hoogte van 100 meter. Een adembenemend uitzicht van 360 graden heb je over de Berliner Dom, Brandenburger Tor, Fernsehturm,  Gedächtniskirche, Gendarmenmarkt, Holocaust-Manhmal, Schloss Bellevue, Reichstag en het Sony center. Entree € 5,50. Voor meer informatie www.panoramapunkt.de

PARK INN HOTEL: Vanaf het 150 meter hoge terras heeft u een verbluffend uitzicht op de TV toren. Entree € 3,- . Voor meer informatiewww.parkinn-berlin.de Voor mensen die een adrenalineshot nodig hebben kunnen zich wagen aan een base-jump. Prijs € 49,- Voor meer infowww.base-flying.com  Adres Alexanderplatz 7, OV Station Alexanderplatz U2, U5, U8, S5,7, S75 halte Alexanderplatz /Memhardstrasse de bekende bus 100 en 200 en M48, N2, N5, N42 of halte Alexanderplatz/Grunerstrasse bus 248.

TEUFELSBERG (DUIVELSBERG): Geallieerden hebben puinresten van de WOII hier gestort, waardoor een kunstmatige heuvel ontstond. Op de top (80 meter) van de heuvel staat een verlaten Amerikaans afluisterstation uit 1957. Onder het puin ligt ook het nooit afgebouwde Nazi militaire opleidingscentrum van architect Albert Speer. Prachtig uitzicht over Berlijn. Adres Grunewald, OV Station Heerstrasse of Messe Süd www.berliner/teufelsberg.com Prijs rondleiding € 15,-.

TE VOET, PER BOOT, OF PER FIETS DOOR BERLIJN:

BOOTTOUR DOOR BERLIJN: De meeste korte tours van de rederijen duren ongeveer een uur. Je krijgt dan een goede indruk van het historische centrum van Berlijn. Je komt langs het Museumsinsel , Hauptbahnhof, Nikolaiviertel, Kanzleramt, Haus der Kulturen der Welt, Berliner Dom, de Reichstag en de Oberbaumbrücke. Prijs ongeveer  € 10,00. De tours vertrekken vanaf station Friedrichstrasse en achter het Museumsinsel.

Fiets Berlin on bikeFIETSTOUR DOOR BERLIJN: Ontdek Berlijn via een rondleiding op de fiets met Nederlandse gidsen, zoals een tour langs de hoogtepunten van de stad, of een tour langs de voormalige Berlijnse Muur tour, of een tour door de kunstenaarswijk Kreuzberg etc. Prijs € 22,-. Meer info:www.bajabikes.eu Via het bedrijf www.dwarsdoorberlijn.nl boekt u een fietstour vanaf  € 23,- p.p. waarbij de prijs lager wordt bij een hoger aantal inschrijvingen. Verzamelpunt is op de Alexanderplatz.

NEW BERLIN TOURS: Gratis rondleiding door het historische centrum van Berlijn. Je bent na de tour vrij om te bepalen óf je een fooi geeft en hoeveel. Realiseer je dat het bestaan afhangt van jouw gift. Voor meer info: www.newberlintours.com

Trabi'sTRABBI Er zijn nog volop trabbi’s te huur waarmee je zelf door Berlijn kunt toeren.

SEGWAY TOUR: Een 4 uur durende rondleiding met een segway door Oost Berlijn. Prijs € 53,- tot € 74,- p.p. Meer info: www.berlin.citysegwaytours.com

 

WINKELEN:

Berlijn sonycenter

Potsdamer Platz

POTSDAMER PLATZ ARKADEN: Een winkelcentrum dat verdeeld is over drie verdiepingen met zo’n 140 winkels en restaurants. Op de benedenverdieping vind je levensmiddelenzaken en een groot aantal goedkope eetgelegenheden met specialiteiten uit heel Duitsland. Voor meer info: www.potsdamer-platz-arkaden.deAdres Alte Potsdamer Strasse 7. OV Station Potsdamer Platz U2, S1, S2 en S25.

 

BERLIN OUTLET CENTER: Is een enorm winkelcomplex met outletwinkels van bekende merken zoals Adidas, Brax, Calvin Klein, Daniel Hechter, Liebeskind etc. Grote kans dat wanneer je met de auto naar Berlijn komt, het outlet center op de route ligt. Voor meer info www.mcarthurglen.com/de Adres Alter Spandauer Weg 1, 14641, Wustermark.

EUROPA CENTER: Is een gebouw met meer dan 100 winkels, kantoren, horeca, een enorme bioscoop, een casino en enige bruisende fonteinen. Een ervan is de Uhr der Fliessenden Zeit van Bernard Gitton. De seconden, minuten en uren zijn in flesjes en bollen met groene vloeistof te zien. In het Europa Center is ook het politieke cabaret “die Stachelschweine te vinden. Bovendien is hier het grootste toeristenbureau van de stad gevestigd. Kenmerkend voor het 86 meter hoge Europa-Center is de grote Mercedes ster die op het dak van het gebouw staat. Adres Breischeidplatz/ Alte Potsdamer Strasse 7,OV StationZoologischer GartenU1, U2 of U9 of via bekende bussen 100  of 200. In de buurt bevindt zich ook de Gedächtniskirche en warenhuis KaDeWe.

Berlijn La Fayette

Lafayette in Berlijn

FRIEDRICHSTRASSE:  Galeries Lafayette van origine een Frans warenhuis, waar je op een oppervlakte van ruim  8.000 m2 luxe artikelen kunt aanschaffen. Op de begaande verdieping vind je Lafayette Gourmet wat een paradijs is voor de fijnproever. Via een tunnel loop je via La Fayette naar het nog luxere warenhuisQuartier 206. Merken zoals Louis Vuitton, Yves Saint Laurent  en Bally zijn hier te koop. OV: Openbaar vervoer: Station Französische Strasse U6 of bus 147. In de buurt vindt u ook diverse autoshowrooms uit het hogere segment.

KADEWE: Is de afkorting voor Kaufhaus des Westen, op Harrods na het grootste warenhuis in Europa met een verkoopoppervlak van ongeveer 60,000 m². Het warenhuis werd in 1907 gesticht door Adolf Jandorf. Bij de ingang word je een kaart van het warenhuis aangeboden, omdat de architectonische indeling van het warenhuis het de bezoeker niet makkelijk maakt en omdat het zo groot is. Op de 6e etage bevindt zich deFeinschmeckeretage, met een grote hoeveelheid verschillende delicatessen en exclusieve eilanden, waar men ook kan eten. Adres: Tauentzienstraße 21-24,OV Station Wittenbergplatz U1,U2, U3 of bussen M19, M29, M46, N1, N2, N3 en de N26 iets verder lopen  kan ook vanaf het Station Zoölogischer Garter, U1, U2 of U9 of via bekende bussen 100  of 200.

Berlijn Nivea1NIVEA HAUS/ NIVEAWINKEL: Deze luxe winkel met alleen maar producten van Nivea heeft een zeer luxe uitstraling. De 1e winkel is geopend in Hamburg en de 3e in Dubai. Leuk om gezien te hebben. Unter den Linden 28. OV station Brandenburger Tor S1, S2 en S25 of Station Französische Strasse U6 of bus 147.

RITTERSPORT CHOCOLADE WINKEL: Een chocoladeparadijs met een klein chocolademuseum in een  gebouw van  drie verdiepingen. Kinderen kunnen via een workshop leren hoe ze chocolade kunnen maken. In de buurt bevindt zich ook de Gendarmemarkt en warenhuis LaFayette. Adres Französische Strasse 24,OV Station Französische Strasse U6 of bus 147.

Vlooienmarkt

Vlooienmarkt Berlijn

TRÖDEL UND KUNSTMARKT: Op Strasse des 17. Juni, is de grootste rommel en kunstmarkt in Berlijn. Vier paden met kraampjes met Duitse bierpullen, schilderijen, ansichtkaarten, kristal, zilver en spullen uit de DDR tijd vind je hier in overvloed.  Er wordt van je verwacht dat er wordt onderhandeld over de prijs. Adres Strasse des 17. Juni 110-114, OV Station Berlin Tiergarten S5, S7 en S75

 

Viel spass in Berlin!

Interesse in een fotografie reis naar Berlijn kijk eens op: www.bergsma-photography.com

Let op! Entree prijzen zijn gebaseerd op 2015 en kunnen gewijzigd zijn.

Door middel van eigen ervaring en verificaties bij geschiedkundige organisaties heeft Bergsma-lifestyle deze informatie met zorg samengesteld. Indien je opmerkingen en/of suggesties hebt over de inhoud stellen wij het zeer op prijs als je dit met ons deelt, ter verbetering van de Bergsma-lifestyle Berlijn ABC reisgids.

Bron: Wikipedia en van diverse gidsen in Berlijn