Informatie aanvragen
+31 (0)6 533 33 722
Inspireren, leren & fotograferen

Verrassend Lille!

‘Lille (Rijssel) nee dank je, daar rijden we snel voorbij op weg naar het Zuiden’. Een gemiste kans, want Lille is een verborgen diamant in Noord Frankrijk, net over de Belgische grens.

In 2004 heeft deze hoofdstad van de regio Nord-Pas de Calais haar verdiende erkenning als ‘culturele hoofdstad van Europa’ gekregen. Lille rijk aan monumenten, is een winkelparadijs en een plaats om Bourgondisch te genieten. Je zult hier onmiddellijk het gevoel van ‘Joie de Vivre’ ervaren. Geloof mij, Lille is de plek voor de levensgenieter! Johan en ik hebben drie jaar in deze charmante stad gewoond en delen onze ervaringen graag met jullie.

VERVOER

Afbeelding titel

Er is een directe treinverbinding met de Thalys naar treinstation Lille Europe vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam.
Lille heeft twee treinstations: ‘Lille Europe’ voor internationale treinroutes en het oude station Lille Flandre voor nationale treinroutes.
Kom je met de auto dan is de voordeligste manier op het parkeerterrein ‘Champ de Mars’ op circa 100 meter van het centrum. In het centrum zijn diverse parkeergarages te vinden. Eén van de populairste en tevens de duurste bevindt zich onder het Place du Géneral de Gaulle (Grand Place). Let op! Sommige parkeergarages zijn niet 24 uur per dag geopend.
Om een goede indruk van Lille te krijgen is het een aanrader om eerst een bustour te maken. De informatie over de stad is via een koptelefoon ook in het Nederlands te volgen. Deze tour begint voor het VVV kantoor. Adres: Place Rihour
De bezienswaardigheden liggen vrij dicht bij elkaar, waardoor het gebruik van de metro in principe niet nodig is.
Fietsen kun je huren op een aantal plaatsen in de stad. Het eerste half uur van de rode stadsfiets is gratis en daarna betaal je een klein bedrag voor ieder half uur. Zie voor meer informatie: http://www.vlille.fr

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Afbeelding titel

Het centrale punt van Lille. Place de Général du Gaulle, in de volksmond de Grand Place genoemd, is het centrale punt van Lille. De zuil ‘La Colonne de la Déesse’ is een monument ter nagedachtenis aan het verzet tegen de Oostenrijkers in 1792. Op het plein kun je bij Café Méo binnen of op het terras genieten van een overheerlijke Merveilleux. Dit is een gebakje gemaakt van eiwit, room, suiker, vanillesuiker en chocoladeschilfers. Vanaf het terras van Café Méo heb je een mooi uitzicht op de Vielle Bourse (oude handelsbeurs), de zuil en de toren van Chambre de Commerce.

Het meest bekende geboortehuis in Lille. Het geboortehuis van voormalig staatsman Charles de Gaulle is tegenwoordig een museum. Adres: Rue de Princesse

Gratis naar de dierentuin. De citadel van Lille werd in de 17e eeuw in opdracht van Maarschalk Vaubain gebouwd. Deze citadel is één van de weinige ter wereld die nog steeds wordt gebruikt als werkterrein van militairen. Om deze reden is het complex niet vrij toegankelijk. Rondleidingen zijn op speciale dagen en op reservering mogelijk. In het naastgelegen openbare park ‘Bois de Boulogne’ is een kleine dierentuin gevestigd, waarvan de toegang gratis is.

Een bijzondere kathedraal. De kathedraal Notre Dame de la Treille is bijzonder, omdat de moderne voorgevel uit 1999 afwijkt van de rest van het gebouw dat uit 1854 dateert. Een maquette van het originele ontwerp van de kathedraal is te zien bij de zij-ingang. Het gebouw is vrij te bezoeken op elke dag van de week. Alleen tijdens speciale missen is de kathedraal niet toegankelijk voor toeristen.

Nederlandse architectuur in Lille. Het Grand Palais is een markant kantoorgebouw in de vorm van een laars dat naast het treinstation Lille Europe staat. Zowel het kantoorgebouw, het treinstation maar ook het nabijgelegen overdekte winkelcentrum Euralille zijn ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Kantorencomplex ‘Grand Palais’ architect Rem Koolhaas.

Afbeelding titel

Het oudste gebouw van Lille. Hospice Comtesse was een ziekenhuis dat in de 13e eeuw speciaal voor arme mensen werd gesticht. Tegenwoordig is het een historisch en volkenkundig museum. De keuken met zijn authentieke Delfts blauwe tegels en het kapelletje brengen je terug naar de tijd dat de zusters van de Augustinnen hier woonden. Op de eerste verdieping vind je een expositie gewijd aan de geschiedenis van Lille.

Een fascinerend kerkhof. Geïnteresseerden van bijzondere kerkhoven kunnen de chique praalgraven bekijken van ‘Cimetière de l’Est’ (adres: Rue de Ballon). Dit kerkhof is op 9 minuten loopafstand van winkelcentrum Euralille. Veel notabelen uit de stad hebben hier hun laatste rustplaats gevonden:

 

Museum La Piscine

Afbeelding titel

museum ‘ la Piscine’

Architect Albert Baert (1863-1951) kreeg van het stadsbestuur van Roubaix de
opdracht om het mooiste zwembad van Frankrijk te ontwerpen. Dit is hem gelukt! Adres: museum La Piscine, 23 Rue de l’Espérance, Roubaix (15 minuten rijden met de auto vanaf centrum Lille).

Organist Jean Boyer (1948- 2004) won o.a. in 1978 de prijs op het orgelconcours Arnhem-Nijmegen.

Kunstschilder Jean Smilowski 1927-1989

Eén van de mooiste musea van Frankrijk. Palais des Beaux Arts bezit, na het Louvre in Parijs, de grootste collectie kunstwerken van Frankrijk. Ook kun je hier een bijzondere collectie reliëf maquettes van Belgische, Franse, maar ook Nederlandse steden bewonderen. Voor meer informatie:www.pba.lille.fr

 

Oorlogsmonument

Afbeelding titel

Een indrukwekkend oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de gefusilleerde verzetsstrijders. Dit monument is ook te bezichtigen in Palais des Beaux Arts

Het mooiste uitzicht over Lille. Vanuit de toren van Hôtel de Ville (stadhuis) heb je een prachtig uitzicht over de stad. Na zo’n honderd traptreden en vervolgens een stukje met de lift kun je genieten van een uitzicht op 104 meter boven de stad. Voor meer informatie en openingstijden: http://www.lilletourisme.com

Monumentendag. Het operagebouw is in 1903 in neo classistische stijl gebouwd en in 2004 grondig gerenoveerd. Rondleidingen zijn niet mogelijk, maar tijdens de open monumentendag is dit gebouw opengesteld

 

Stadspoort Lille

Afbeelding titel

De mooiste stadspoort van Lille. Porte de Paris is de mooiste stadspoort uit de 17e eeuw die Lille bezit. De stadspoort kwam vrij te staan op de huidige rotonde voor het stadhuis, toen in de 19e eeuw de vestingmuren werden gesloopt. Om de poort heen heb je een verlaagde tuin die via verschillende trappen toegankelijk is.

Vieille Bourse is één van mijn favoriete gebouwen, waarvan de prachtig gedecoreerde binnenplaats nog steeds door tweedehands boekhandelaren wordt gebruikt.

De binnenplaats is iedere middag geopend van dinsdag tot zondag. De binnenplaats wordt ook gebruikt voor een potje schaak en op zondag voor tango-avonden in de maanden juli t/m september van 19.00 tot 22.00 uur.

 

Kijk voor meer informatie over de bezienswaardigheden op de site van het VVV kantoor:http://www.lilletourisme.com

WINKELEN

Lille is na Parijs de grootste winkelstad in Frankrijk. 

 • In de drukke winkelstraat Rue de Béthune vind je veel nationale en internationale ketens en het beroemde warenhuis Lafayette.
  Euralille is een groot overdekt winkelcentrum. De winkels zijn hier geopend van 10.00 tot 20.00 uur.
 • De FNAC is een mooie mediawinkel verdeeld over drie gebouwen. Adres: Grand Place.
 • Le Furet du Nord is de grootste boekenwinkel van Frankrijk. Op de begane grond verkoopt men ook tickets voor diverse theater- en concertvoorstellingen. Adres: Grand Place.
 • De markt van Wazemmes is één van de grootste van Noord Frankrijk en is tegenwoordig ook door de weeks geopend. Zondag blijft de meest bezochte dag en er is dan tevens een kleine rommelmarkt. Adres: 38 Rue Léon Gambetta.
 • In de mega grote supermarket Auchan heeft altijd geselecteerde wijnen in de aanbieding. Je kunt hier ook het lekkere regionale bier Ch’ti en een sterk geurende kaas ‘Maroilles’ kopen. Dit kaasje is voor gevorderde Franse kaaseters. De Fransen noemen hem vieux paunt (oude stinkerd). Adres: Rue du Ventoux, Villeneuf-D’Ascq.
 • Hofleverancier ‘Maison Meert’ is het adres voor diverse lekkernijen en de bekende vanillewafels die favoriet waren bij koning Leopold I en Charles de Gaulle. Het is een aanrader om iets te gebruiken in de tearoom achter in de nostalgische winkel. Adres: Rue Esquermoise 27

 

Restaurants 

 • Chez Armand voor de lekkerste pizza.
 • Restaurant Cave aux Fioles gingen wij naar toe als er iets te vieren viel. Mooi interieur dat een goede sfeer uitademt en de kaart is zeer verrassend. Ik heb hier mijn eerste Maroilles ervaring gehad. Adres: 39 Rue de Gand.
 • Met regelmaat aten wij bij het Italiaanse no nonsens restaurant ‘Chez Armand’ . De lekkerste pizza hebben wij hier gegeten en de salade met gebakken camembert is ook zeker een aanrader.
 • De beste Aziatische wok gerechten eet je bij restaurant Tiger wok. Adres: 45 Rue des Tanneurs (in de buurt van La Fayette).

LEUK OM TE DOEN.

De Franse komedie ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ uit 2008 is een aanrader. In deze film worden de vooroordelen vanuit het warme zuiden van Frankrijk en over het noordelijke deel van Frankrijk in scene gezet.

In de omgeving van Lille wordt ieder jaar de bekendste wielerklassieker ter wereld verreden ‘Parijs-Roubaix’. De bijnaam ‘de Hel van het Noorden’ dankt de koers aan het feit dat een groot deel van de wedstrijd over kasseien wordt gereden.

De braderie van Lille is het grootste evenement dat jaarlijks in het eerste weekend van september wordt gehouden. Zo’n 10.000 kramen met curiosa en prullaria zijn gedurende een weekend in de stad te vinden. Tijdens deze mega rommelmarkt staan mosselen met friet hoog op de menukaart.

PRAKTISCHE INFORMATIE.

 • Het kraanwater is goed te drinken en heeft weinig tot geen bijsmaak.
 • Er zijn voldoende geldautomaten aanwezig en in winkels of horecagelegenheden kun je ook pinnen. Er zijn uitzonderingen, dus zorg dat je altijd contant geld bij je hebt of vraag voordat je gaat eten of je met je bankpas kunt betalen.
 • Openingstijden van winkels in het centrum zijn geopend van maandag t/m zaterdag, van 10.00 uur tot 19.00 uur. Er zijn vijf koopzondagen per jaar. Eén tijdens de zomersale en één tijdens de wintersale en drie zondagen voor de kerst.
 • Houd er goed rekening mee dat de openingstijden van musea afwijkend zijn met die van Nederland.
 • De Lille City Pass kun je aanschaffen bij het VVV kantoor voor 24, 48 of 72 uur. Met deze kaart is het voordeliger om diverse attracties en bezienswaardigheden te bezoeken.
 • Daarnaast kun je zonder bijbetaling gedurende 24 uur gebruik maken van het openbaar vervoer.

Reisblogs

Op deze website treft u diverse reisblogs naar aanleiding van georganiseerde fotografiereizen door Bergsma Photography. 

Andere reisblogs Frankrijk