Informatie aanvragen
+31 (0)6 533 33 722
Inspireren, leren & fotograferen
Riet snijden in de weerribben (locatie fotografie in Drenthe)

Riet in de Weerribben

Meerdere malen is het natuurpark “de Weerribben-de Wieden” uitgekozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Wat voel ik mij een geluksvogel dat dit zeldzame gebied de achtertuin is van mijn woonplaats Steenwijk.  En dan word ik ook nog eens in de gelegenheid gesteld om met de symphatieke rietsnijder Jan Prins op zijn werkplek mee te kijken. Hij heeft een stuk rietland van Staatsbosbeheer gepacht bij het plaatsje Kalenberg, dat in het hart van de Weerribben ligt. Zodra ik in de boot van Jan stap gaat er een nieuwe wereld voor mij open.

Afvoeren rietafval vereist kennis van zaken

Op een veenbrand zit niemand te wachten.  Vanaf begin december tot april is Jan met ongeveer 200 rietsnijders in weer en wind bezig om het riet te oogsten, de rietschoven van onkruid te ontdoen, te bundelen en te transporteren. Omdat het afvoeren van het rietafval lastig is, wordt het ter plekke verbrand. Dit vereist kennis van zaken, want op een veenbrand zit niemand te wachten. Dit zijn branden die ondergronds woeden en daarom moeilijk te bestrijden zijn.

Rietsnijder Jan Prins in de Weerribben controleert het vuur


Rietsnijder in de Wieden houdt het vuur in de gaten.


Rietsnijder in de Wieden controleert het vuur

Voor 1 april afgerond

De klus moet voor 1 april klaar zijn. Staatsbosbeheer stelt als eis dat voor 1 april de rietklus moet zijn geklaard, zodat de moerasvogels in het overgebleven riet en de nieuwe aangroei in alle rust kunnen broeden. Het riet wordt o.a. door de karrekiet, de roerdomp, de purperreiger gebruikt om te schuilen en hun nest te beschermen tegen hun natuurlijke vijanden, de roofvogels en vossen.

Onderhoud van het natuurgebied

Rietsnijders onderhouden het natuurgebied. Het werk van de rietsnijder is essentieel voor het behoud van flora en fauna in dit natuurgebied. Als het riet aan het eind van het seizoen niet gemaaid wordt, verlandt het rietland en zal er uiteindelijk een moerasbos ontstaan en verdwijnt daarmee een uniek Hollands landschap.


Rietsnijder Jan Prins verwerkt het riet (Kalenberg)

Waarom heeft het riet uit de Weerribben-de Wieden de beste kwaliteit? 

Vaak oefent een rietsnijder ook het ambacht rietdekker uit. Dit is ook het geval bij Jan. Hij vertelt mij vol trots dat het riet uit de Weerribben-de Wieden in vergelijking met andere landen van een betere kwaliteit is. Het riet heeft een dikkere wand en is harder, omdat het langzamer groeit. Vergelijk het maar met het duurzame hout van een eik die ook veel langzamer groeit dan een populier. De kleine watermolentjes pompen het schone water met het geschikte pH gehalte (zuurgraad) bovenop het riet dat bevordelijk is voor de kwaliteit. In gebieden waar het water meer voedingsstoffen bevat zal het riet sneller groeien, maar dat is dan weer niet bevordelijk voor de kwaliteit.

Rietproductie in Nederland

De rietproductie is helaas te weinig om in Nederland alle daken te kunnen dekken. Daarom wordt ongeveer 75% geïmporteerd vanuit China, Estland, Hongarije, Oostenrijk Polen en Roemenië.


Rietsnijder in de Weerribben

Kleine watermolen in de Weerribben

Historie van de Weerribben-de Wieden. 

Het natuurgebied “De Weerribben-de Wieden” is ontstaan door turfwinning. Nadat het turf gestoken was, moest dit drogen op de zogenaamde “ribben” (betekent smalle stroken land). Weren zijn de uitgeveende delen die weer volliepen met water. Soms sloegen de ribben bij stormachtig weer weg, waardoor erg grote waterplassen ontstonden (Wieden is een verbastering van wijden/wijdte).


Rietwerker Jan Prins werkt in weer en wind in de Weerribben

Aanleg natuurbrug over de N333. 

De natuurgebieden “De Weerribben en De Wieden” werden gescheiden door de N333. Dit was een barrière voor de dieren die van het ene naar het andere gebied wilden. Om deze reden werd besloten tot de aanleg van een faunapassage, zodat beide natuurgebieden weer met elkaar verbonden werden. De bouw van de natuurbrug werd gerealiseerd in 2014.

Wil je meer informatie over het rietdekken van een woning neem dan gerust contact op met Jan Prins via tel.nr. 06-21943778 zijn compagnon Lammert Koning via tel.nr. 06-53693376 

 

De Weerribben verkennen

De beste manier om veel van de Weerribben-de Wieden te zien is om een (fluister) boot te huren. Hieronder vind je links van enkele adressen in het natuurgebied.

Bootverhuur in Kalenberg

http://www.bootverhuur.nl/resultaten/820-sloepen-pieterjongschaapkalenberg/1

http://www.cr-deweerribben.nl/verhuur.php

http://www.hetrietershuijs.nl/sloepverhuur/

http://www.hetdoevehuis.nl/index.php?pagina=verhuur

Bootverhuur in Ossenzijl

www.degelelis.nl/bootverhuur/

http://www.dekluft.nl/index.php/bootverhuur/

Bootverhuur in de Wieden

Bootverhuur in Dwarsgracht

http://www.otterskooi.nl/?id=8

Bootverhuur in Wanneperveen

http://www.campingaantwiede.nl/botenverhuur.php

http://www.nijenhuis-botenverhuur.com

http://www.deronduite.nl/Html/Zeilboten/Zeilboten/nl/Online/04Sale.html

Bootverhuur in Belt-Schutsloot

http://www.eetcafe-dewaterlelie.nl/bootverhuur.html

Als ik een bootverhuurder niet heb genoemd laat het mij gerust even weten, zodat ik de lijst kan aanvullen.

 

Anita Prins

“Met dank aan Anita Prins uit Steenwijkerwold die het voor mij ook mogelijk maakte het natuurpark beter te leren kennen.”