Informatie aanvragen
+31 (0)6 533 33 722
Inspireren, leren & fotograferen

Photoshop CC (2018) en NIK collection

 

NIK collection is een  plug-in voor Adobe Photoshop en Lightroom en kent een geschiedenis van vele eigenaren. Met NIK collection krijgt de fotograaf een groot aantal presets in handen waarmee snel en doeltreffend foto's kunnen worden geoptimaliseerd. Aanvankelijk was dit programma alleen te verkrijgen via Adobe en dat voor een forse prijs.

In 2012 werd NIK collection overgenomen door Google die het mogelijk maakte om dat gratis te downloaden. Helaas heeft Google meteen de ontwikkeling en updaten van NIK collection stopgezet. Momenteel is NIK collection overgenomen door DxO. Via hun website is het nog steeds te downloaden, maar men is druk doende om nieuwe software te ontwikkelen. Op hun website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief en tevens je mailadres invullen. Daarmee ontvang je de nu nog gratis versie van NIK- (https://nikcollection.dxo.com) Tussen de regels doorlezend kun je er vanuit gaan dat de nieuwe versie van NIK DxO niet gratis zal zijn.

Photoshop CC 2018

Als je, net als ik, een abonnement hebt op Adobe Photoshop dan zie je bijna dagelijks updates voorbij komen. Trouw installeer ik deze dan op mijn iMac en Macbook. Dus zo ook de update naar Photoshop CC 2018. Wat dan meteen opvalt is dat in het tabblad "filter" je NIK collection is verdwenen. Dat lijkt geen probleem want vanuit de map Photoshop CC 2017 heb ik de map gekopieerd naar de map van Photoshop CC 2018. Probleem snel opgelost, dacht ik.

Enthousiast ging ik aan de slag en gebruikte ook vanuit het tabblad "filters" mijn  NIK collection. Nadat ik na de bewerking op "OK" had gedrukt, sloot mijn Photoshop spontaan af. Na diverse pogingen gaf ik het op. Wat een frustratie als je net met een trouwreportage bezig bent. Maar na enig speurwerk vond ik de oplossing. Zie hier het stappenplan.

 

1. Kopieer vanuit je vorige versie van Photoshop de map "Google" naar de map van Photoshop CC 2018


2. Ga naar tabblad "bestand--> automatisch---> NIK collection selectie tool" Hierna zal er op je scherm het menu verschijnen van NIK collection.

3. Bij gebruik van je NIK collection moet je vanaf nu werken uit dit scherm en zal alles weer bij het oude blijven. Simpele oplossing en effectief.

 

Mijn tip: download nu nog NIK collection. IK ben er van overtuigd dat je het vanaf medio 2018 niet meer gratis zult kunnen downloaden.

 

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met NIK collection. Veel succes!