Informatie aanvragen
+31 (0)6 533 33 722
Inspireren, leren & fotograferen

Will you marry me in NYC?

Trendy Brooklyn stijgt momenteel behoorlijk in populariteit. Het is er wat rustiger dan in Manhattan, maar zeker niet saai. Wat je van deze wijk zeker niet mag missen, is het geweldige uitzicht op de skyline van Manhattan. Dit kun je zien vanaf Brooklyn Bridge park met de gezellige Pier 1 en het chique River Site Café. In dit restaurant begint de prijs voor een glas wijn vanaf $16. Proost!Wil je de River Site Café bezoeken houd er dan rekening mee dat na 17.00 uur een dresscode geldt. (OV: Metro halte Highstreet, blauwe lijn A en C, daarna ± 10 minuten wandelen). Ook de moeite waard zijn de volgende bezienswaardigheden: de Botanische tuin (tip! op dinsdag gratis toegang), NY transit museum, Prospect en Sunset Park en de bijzondere Greenwood begraafplaats. Voor kinderen is het amusementpark op Coney Island een feestje. En niet te missen is een live gospel optreden.

Skyline van Manhattan vanaf Brooklyn Bridge park

Afbeelding titel

De skyline van Manhattan in het magische licht. De mooiste (foto) momenten zijn de korte perioden voor zonsopgang en na zonsondergang. Ook de skyline van Manhattan wordt dan beschenen door een magisch licht bij bepaalde omstandigheden, dat men ook wel het ‘Gouden uurtje’ noemt. We krijgen dan te maken met een prachtige sfeer, door een explosie aan licht in de tinten rood, oranje tot goudkleurig. Er zijn handige apps waarop je kunt aflezen op welk tijdstip het ‘Golden hour’ op een bepaalde plek aanwezig is. De handige app ‘TPA‘ (The Photograph Emphemis) wordt door veel professionele fotografen gebruikt.

 

Skyline van Manhattan vanaf Brooklyn Bridge Park

Afbeelding titel

Tijdens Blue hour zie je meer contrast. Wat een foto ook bijzonder maakt is een opname tijdens het ‘blue hour’. Gedurende een bepaalde tijd voor zonsopgang en na zonsondergang is het licht zacht met een warme tint. Daarnaast is er tijdens het blauwe uurtje nog een duidelijk contrast tussen de gebouwen en de lucht. Later op de avond, als de lucht donkerder is geworden, zijn de contouren van de gebouwen niet of nauwelijks meer zichtbaar, wat het fotografisch minder aantrekkelijk maakt.

 

Smeltkroes van culturen

Afbeelding titel

NYC een smeltkroes van culturen. Het zijn niet alleen de bekende gebouwen die NYC kleuren, maar ook de inwoners bepalen het beeld en de sfeer van deze stad. Ondanks de hectische 24/7 economie, ervaar ik bij ieder bezoek een relaxt gevoel van ‘leven en laten leven’. Waarschijnlijk wordt het gevoel van onderlinge verdraagzaamheid veroorzaakt door de smeltkroes van veel culturen die deze stad rijk is. In de 19e eeuw kwamen miljoenen immigranten uit verschillende delen van de wereld naar Amerika in de hoop hier een beter bestaan op te bouwen. In de haven van New York werden de immigranten op Ellis Island eerst medisch gekeurd, voordat zij werden toegelaten. Het complex is tegenwoordig te bezoeken in combinatie met een bezoek aan het Vrijheidsbeeld. De exposities met een schat aan prachtige foto’s vond ik fascinerend en hebben een grote indruk op mij gemaakt. Let op! Als je met de boot later dan 14.00 uur vertrekt is het niet mogelijk om zowel het Statue of Liberty als Ellis Island te bezoeken.

 

Tips bij straatfotografie.

Afbeelding titel

Een pakkende foto vraagt om een scherpe observatie en een snelle reactie. Een fractie van een seconde is bepalend voor de uitdrukking van een gezicht of dat unieke moment. Tip! Stel je camera van tevoren in. Kies een diafragma en sluitertijd en maak van tevoren wat proefopnames voor de juiste belichting. Heel belangrijk is om de privacy van mensen te respecteren die niet gefotografeerd willen worden. Wat mensen enthousiast maakt, is hen de foto op de display te laten zien. De mensen zijn vaak zo aangenaam verrast door het resultaat, waardoor je de gelegenheid krijgt om meer foto’s te maken. Vaak stuur ik de geportretteerde een foto toe via haar of zijn email adres. In de mail vraag ik dan ook toestemming om de foto eventueel op mijn blog te mogen publiceren.

 

Blok met afbeelding

Afbeelding titel

De kleurrijke mensen in NYC. In de wijk Brooklyn leven ruim 2,5 miljoen mensen, waarvan bijna een kwart Joods is. Op 18 december 1865 werd de slavernij in Amerika afgeschaft, maar pas in 1964 werden de belangrijkste vormen van rassendiscriminatie in Amerika officieel verboden. Via een begeleidende tour wordt je geïnformeerd welke rol slaven hebben gespeeld in de opkomst van de groeiende economie. Tijdens de tour kom je bij een ondergronds treinspoor uit, waar het voor sommige slaven mogelijk was te vluchten naar vrije staten. Op Wall street zal de gids je de plek aanwijzen waar de eerste slavenmarkt was.

Voor meer informatie:http://insideouttours.com/wordpress/the-underground-railroad-tour

 

Blok met afbeelding

Afbeelding titel

 

Veel latino’s trokken na de 2e wereldoorlog naar Amerika en vestigden zich voor een groot deel in NYC. Zij verrijkten hun nieuwe omgeving met nieuwe muziek en dans, zoals de salsa, rumba, tango etc. Er worden veel culturele festiviteiten in NYC georganiseerd. Voor meer informatie:http://www.aleida.net/parades-en.html

Ierse Amerikanen zijn burgers in de Verenigde Staten die Ierse voorouders hebben. Uit de volkstelling van 2000 bleek dat zo’n 34 miljoen Amerikanen zich tot deze groep rekent. Het is daarom ook beter te begrijpen waarom St. Patrick’s Day (17 maart) in Amerika zo groots wordt gevierd.

Amerikanen met Duitse voorouders vormen de grootste groep immigranten. Duitse Amerikanen zijn invloedrijk geweest en hebben een stempel gedrukt op de Amerikaanse samenleving. Dwight Eisenhower de 34e president had Duits bloed door zijn aderen stromen. Bekenden uit de zakenwereld van Duitse afkomst zijn, John Rockefeller, William Boeing, Walter Chrysler en Donald Trump en intellectueel Albert Einstein. Bekende entertainers met een Duitse achtergrond zijn, Doris Day (oorspronkelijk Kappelhoff), Leonardo DiCaprio en Marlene Dietrich. Wat een blik

Wat ik je graag als advies meegeef tijdens het vastleggen van foto’s, is dat je openstaat voor hetgeen dat om je heen gebeurt. Let op details, gezichtsuitdrukkingen en interactie tussen mensen. Zo viel mij vanaf Pier 1 een gelukkig pas getrouwd stel op. Zij hadden de feestelijkheden in het River Site Café even verlaten voor een geniet moment met zijn tweetjes. Wat zij niet door hadden was dat zij werden gadegeslagen door sommige van hun gasten. Wat een mooi (foto) moment! Ondanks dat NYC bekend staat als ‘single stad’ , zie je in diverse parken regelmatig fotografen aan het werk met het vastleggen van een huwelijksreportage. Ik kan mij dan niet inhouden om het romantische tafereel ook vast te leggen.

 

Reisblogs

Op deze website treft u diverse reisblogs naar aanleiding van georganiseerde fotografiereizen door Bergsma Photography. 

Andere reisblogs USA